Doktoratura

HISTEROSKOPIA - Z.Arben Haxhihyseni

Qe ne kohet e lashta njerezimi eshte perpjekur per te pare kavitetet.
Ne Pompei eshte zbuluar gjate gerrmimeve nje pasqyre vaginale.
Arabi, Abul-Qasim Khalaf Ibn Abas Al Zahraëi konsiderohet si kirurgu më i shquar i mesjetës. Gjithashtu i njohur si Alsaha-Ravius ose Albucasis i Cordobes ( 936-1009), përdorte një pasqyrë xhami për të reflektuar dritën që të shihte në brendësi të vaginës. Ai e përshkroi spekulumin e tij si dy shufra.
Philipp Bozzini (1773-1809) i cili shenoi piken e ktheses nga mjekesia e vjeter ne mjekesine moderne patjeter duhet te permendet per kontributin e tij ne shvillimin e endoskopise moderne. Bozzini studioi ne Mainz dhe Jena ku ai u njoh me Christoph Wilhelm Hufeland . Ky i fundit botonte “Revisten e farmaceutikes praktike dhe artit te sherimit te plageve”. Ne 1804 Bozzini botoi pershkrimin e pare te instrumentit te tij ne nje gazete te vogel ne Frankfurt. Pajisja kishte pjesen optike, me mekanizmin ndricues ( nje qiri dylli dhe nje sistem pasqyrash per te reflektuar driten) dhe pjesen mekanike qe ishte e pershtatur me anatomine e orificiumeve te trupit. Ne vitin 1806 ai publikoi nje skeme te detajuar te pajisjes se tij ndricuese, te cilen e quajti” LICHTLEITER
Pantaleoni bëri përpjekjet e para për inspektimin e kavitetit uterin. Ky inspektim është histeroskopia e sotme.  Në 1869 Diomeda Pantaleoni përdori një cistoskop të modifikuar për të mjekuar në mënyrë kirurgjikale një hemoragji uterine nga një masë intrauterine.Ai duke përdorur pajisjen e tij kauterizoi një masë intrauterine që ishte shkaku i hemoragjisë uterine.
Rubini 1925 perdori gazin per distendimin uterin
Gauss perdori likidet per distendimin e uterusit
1970 teknollogjia ofroi instrumenta me praktike dhe me te perdorshme se me pare
1980 perdorimi rutine i histeroskopise- u zhvilluan shume procedura te reja si ablacioni endometrial
Fillimisht u perdoren rezektoskopet urollogjike ( me te cilat trajtohej prostata) per qelllime gjinekollogjike
No touch teknika
Fibrat optike dhe zhvillimi teknollogjik I vrullshem kane lejuar zvoglimin e instrumentave dhe lejuar perdorimin ambulator te histeroskopise
Literatura shumë e madhe në histeroskopi e publikuar deri në vitet tona shërben për konfirmimin e rëndësisë në rritje të histeroskopise në gjinekollogji.

Për të shkarkuar të plotë materialin klikoni link-un e mëposhtëm:
HISTEROSKOPIA

BETIMI I HIPOKRATIT

Betohem për emër të Apollos mjekut, të Asklepiusit dhe Higjeas e Panaceas, e për emër të të gjitha perëndive dhe perëndeshave, që do të jenë dëshmitarë të mij, se do ta përmbush sipas aftësive dhe gjykimit tim, këtë betim dhe detyrim; Se do ta trajtoj atë që më mësoi Artin e mjekësisë, si të jetë prindi im, dhe do të kaloj jetën time me të, dhe do ta ndihmoj në pastë nevojë; pasardhësit e tij do të jenë për mua vëllezër dhe atyre do t’ua mësoj Artin e mjekësisë, nëse do ta duan këtë gjë, pa pagesë dhe pa shpërblim; Se do ta ofroj diturinë që kam mbi Artin e mjekësisë si mësues dhe edukator i rregullt e përmes të gjitha mënyrave të tjera të të mësuarit, për bijtë e mij, për bijtë e mësuesve të mij, si edhe për nxënësit që pranohen me marrëveshje dhe nën betim sipas Ligjit të mjekësisë; por askujt tjetër ... Read more ...

hipokratit